Parkkikatos tuottaa aurinkoenergiaa Polarian käyttöön

Mäntyharjulainen Polaria Oy toteuttaa yhdessä Lumme Energian omistaman Solarigon kanssa pilottiprojektin. Tuloksena syntyy aurinkopaneeleilla katettu autokatos, joka tuottaa energiaa yrityksen käyttöön.

Joulukuussa 2020 rakennettavat kolme aurinkopaneeleilla katettua autokatosta tarjoaa Polarian henkilökunnalle kaivattua helpotusta autojen puhdistamiseen talviaikaan. Sen lisäksi autokatoksen noin 405 aurinkopaneelia tuottaa 70–75 MWh energiaa vuodessa, mikä vastaa noin 10–15 % Polarian vuosittaisesta energiantarpeesta.

Rakennustöiden piti alkaa jo aiemmin syksyllä. Polarian aloitteesta katosrungot ja telineet valmistetaan kuitenkin Suomessa, mikä hieman venytti projektin läpivientiä, mutta oli tärkeää suomalaisen työn tukemiselle. Aurinkopaneelit tulevat Kiinasta, missä on paljon alan osaamista.

– Tartuimme innolla Solarigon tarjoamaan mahdollisuuteen. Tämä projekti sopi meidän tulevaisuudensuunnitelmiimme sekä arvoihimme erinomaisesti. Olemme jo pitkään panostaneet kehittyvään teknologiaan tehtaallamme ja nyt halusimme laajentaa ajatusta myös tehtaan ulkopuolelle, toimitusjohtaja Timo Karhula kertoo.

Parkkikatosvoimala oli Polarialle loistava vaihtoehto, sillä aurinkovoimalan lisäksi lisähyötynä saadaan henkilöstön viihtyvyyttä: talvella autoja ei tarvitse puhdistaa lumesta, ja kesällä ne ovat suojassa auringon paahteelta. Suomen leveyksillä aurinkopaneelit tuottavat puhdasta aurinkoenergiaa huhtikuusta syyskuuhun.

– Konsepti on jo käytössä vähälumisissa maissa, mutta me Solarigolla olemme tuomassa etelän luksusta myös pohjoisiin olosuhteisiin! Polarian parkkikatosvoimala on siis pilottiprojekti Suomessa, Solarigon myyntipäällikkö Heidi Nikolic hymyilee.

Vastuullisuus kehityksen kärkenä

Aurinkopaneeliprojekti on osa laajempaa vastuullisuus- ja kehitystyötä, jota Polariassa ollaan työstetty tänä vuonna.

– Polaria haluaa kantaa vastuunsa ympäristöstä huolehtimisesta. Pyrkimyksemme on toimia suunnannäyttäjänä ja kannustaa myös muita yrityksiä vastuullisuustoimiin. Itse voimme näyttää esimerkkiä, mutta tarvitaan laajempaa osallistumista, jotta vaikutukset ovat merkittäviä, Karhula sanoo.

Polarian arvoketjuanalyysi valmistui marraskuussa 2020. Samalla yrityksessä määriteltiin vastuullisuuteen liittyvät avainluvut sekä vuosittaisen seuraamisen arvoiset vastuullisuustavoitteet.

Polarian vastuullisuuden eteen tekemästä työstä voi lukea lisää sivulla www.polaria.fi/vastuullisuus